Sunday, December 27, 2009

ini first time


ok.salam.da lama aku x update blog.sbb aku bukan jenis manusia yg suka meluahkan ape yg aku rasa sepanjang hari.ermm,aku rasa aku jenis manusia yg ingin tahu semua benda,kumpul semua jenis informasi dari semua jenis cabang utk di analysis,then jadikan pengajaran dan perbandingan utk kehidupan masa depan..er..maybe..
ok.lg skit.bg aku planning@perancangan sgt2 penting dlm kehidupan.tp bukan perancangan individu je,perancangan yg terbaik adalah perancangan dlm kumpulan yg besar sbb kdg2 individual planning tak akan tercapai jika takde supportive element yg menjadi
penolong dalam mencapai sesuatu matlamat.
ok.tu je.haha.saje nk share ape yg ade dlm otak aku..halamak.actually aku nk bgtaw yg aku ade keje sikit masa cuti semester aritu.keje jd kuli kat firm arkitek.ini first time aku keje.haha.tu je nk bgtaw~

Thursday, July 2, 2009

kacamata birumerah

1. tiap2 hari aku melihat manusia skeliling, dan makin byk aku nampak kelainan pd tiap org.mcm2 la yg x same,taste laen2,perangai laen2,cara pemikiran mcm2..dan sume itu perlu ditangani dgn cara yg berlainan.jadi..ko jgn la suke2 layan sume org ikot suke ko je.ok?

2. haha.aku da abis shortsem.aku rase mcm buzy je kali ni.ntah ape2.tp aku ade sempat wat bungalow gune sketchup.emm.ntah ape2 lg..nah tengok~


itu je aku nak tunjuk..aku x reti sgt design2 ni...baru blaja....ok..tunggu post aku lg 5 bln dr skrg.haha

Thursday, May 7, 2009

aku baru blaja

hahaha..aku baru blaja guna sketchup semester nih..so..ini gambar utk class cad3D aku

Wednesday, April 29, 2009

Yakinlah dengan sebenar-benarnya~

“Aku masuk syurga tak?”

Lagi soalan dari seorang ahli ibadat pada nabi Musa, nampaknya manusia zaman tu takde nak tanya soalan yang pelik pelik macam aetis zaman sekarang… Tanya pasal perisai kebal dan pedang tajam misalnya.. hampeh kan?

Jawapan:-

Di sini juga, Allah menjawab soalan dengan soalan..

Tanya Nabi Musa kepada lelaki itu, Boleh tak Allah masukkan dunia ke dalam lubang jarum tanpa Allah membesarkan lubang jarum, dan tanpa Allah mengecilkan dunia…

Jawab lelaki itu, “Tak Boleh, jika Allah nak memasukkan dunia ke dalam lubang jarum maka Allah perlu membesarkan lubang jarum, atau Allah mengecilkan dunia…, baru boleh (logic)

Lalu nabi Musa bagitahu, nama kamu tiada dalam senarai ahli shurga oh! Alangkah terkejutnya lelaki itu, lantas terus buruk sangka pada Allah, dan terus mengubah hidupnya dari menjadi orang beriman kepada ahli maksiat, dan dalam perjalanan takdir, lelaki itu mati dalam keadaan buat maksiat, dan matilah ia masuk neraka

Moral: Orang yang salah yakinnya dengan Allah, atau salah sangkaannya dengan Allah, dan sering mempertikaikan kekuasaan Allah, kerana bagi mereka semuanya kena logic, mereka tak boleh terima Allah itu satu, tidak beranak dan tidak diperanakkan, mereka tak boleh terima jika Allah itu Maha kuasa, boleh buat apa sahaja, tak boleh terima kenyataan bahawa Allah boleh memasukkan dunia ke dalam lubang jarum tanpa Allah membesarkan lubang jarum, dan tanpa Allah mengecilkan dunia, mereka nak kenyatan yang logic seperti: jika Allah nak memasukkan dunia ke dalam lubang jarum maka Allah perlu membesarkan lubang jarum, atau Allah mengecilkan dunia…, baru boleh (logic)

Sebab tu akhirnya mereka buat keputusan untuk tidak bertuhan, mereka rasa dunia ni terjadi dengan sendiri, semua nya nak fikir logic, maka tertutuplah pintu hati, dan matilah ia macam mati semua manusia, tapi sebab dia salah sangka dengan Allah, maka matilah dia masuk neraka buat selama-lamanya.. Ya Allah, selamatkan kami dari dosa syirik..


“Aku duduk neraka tingkat berapa?”


Tanya seorang samseng kepada Nabi Musa, Wah!, soalan macam nipun ada, jahat betul mamat ni, boleh pulak Tanya soalan macam gitu?

Di sini Allah memjawab soalan dengan soalan..

Tanya Nabi Musa kepada lelaki itu, Bagaimana caranya jika Allah mahu masukkan dunia ke dalam lubang jarum..

Jawab lelaki itu, Allah boleh memasukkan dunia ke dalam lubang jarum tanpa Allah membesarkan lubang jarum, dan tanpa Allah mengecilkan dunia…

Lalu nabi Musa bagitahu, nama kau tiada dalam senarai ahli neraka, oh! Alangkah terkejutnya lelaki itu, lantas terus terpegun dengan Rahmat Allah, dan terus mengubah hidupnya menjadi orang yang benar benar beriman, dan dalam perjalanan takdir, lelaki itu terus menjadi pengikut Nabi Musa dan mati dalam keadaan beriman..

Moral: Orang yang betul yakinnya dengan Allah, betul sangkaanya dengan Allah, dan tidak pernah mempertikaikan kekuasaan Allah, maka insyAllah, jalan taubat akan terbuka untuknya…, jadi, sejauh mana yakin kita pada Allah hari ini? Tepuk dada tanyalah iman..

Tuesday, April 28, 2009

mari~mari

aku da tukar layout baru..oyeah~cuti ni kan bosan abis.haha

Saturday, February 28, 2009

pengurusan otak lelaki


Melalui pelbagai artikel yang telah didalami, terdapat tiga pekara besar yang membezakan antara lelaki dan perempuan. Pertamanya adalah struktur fizikal atau biologinya, kedua; organ pembiakannya. Dan ketiga adalah cara berfikir atau cara ia menggunakan otak untuk berfikir dan bertindak balas.

Dan melalui kajian terbaru, ahli saintis neuro membuktikan perbezaan dalam cara berfikir ini rupanya mempunyai alasan biologi. Iaitu berdasarkan cara otak digunakan dan struktur otak bagi seorang lelaki atau perempuan.


Sepertimana struktur biologi lelaki- perempuan yang berbeza seperti perbezaan dada, pinggul, bentuk leher, organ pembiakan, kulit dan sebagainya, sebenarnya kajian terbaru dari sains otak menunjukkan otak antara lelaki dan perempuan juga berbeza antara beberapa struktur di dalam otak itu sendiri.Secara saintifiknya, memang terbukti bahawa otak lelaki memiliki lebih banyak saraf yang menghubungkan sel-sel otak daripada perempuan.


Tapi nanti dulu, sebab ini bukan bererti bahawa lelaki lebih pintar dari perempuan. Lebih jelasnya, setiap jantina cenderung memiliki perbezaan jenis fungsi cognitive. Kajian memperlihatkan bahawa otak lelaki cenderung melakukan analysis baik di bidang perputaran mental objek dan spatial perception. Sedangkan kaum perempuan lebih naik di bidang daya ingat verbal dan kefasihan.



Ratio perbezaan saraf

Ahli saintis neuro terus melakukan sejumlah kajian untuk melihat perbezaan structural brain antara kedua jantina dan menemukan perbezaan kemampuan itu. Sejumlah kajian terdahulu memperlihatkan bahawa lelaki dan perempuan memiliki ratio berbeza akibat beza jumlah neuron atau sel-sel saraf di otak mereka.


Kajian lain yang dilakukan oleh ilmuwan Consejo Superior de Investigaciones Cientificas di Madrid ini melihat lebih dalam bahagian otak dan menemukan perbezaaan jumlah saraf, persimpangan jalan antara neuron yang memungkinkan sel-sel berkomunikasi satu sama lain.


Pada lingkungan neokorteks temporal yang melibatkan proses sosial dan emosional, pada lelaki ditemukan lebih banyak saraf dibanding perempuan. Penemuan yang diterbitkankan di jurnal Proceedings of the National Academy of Sciences ini bukan bererti bahawa lelaki memiliki circuit otak yang lebih kompleks daripada perempuan.


Maka, walaupun ia tidak memberikan perbezaaan dari segi kecerdasan, tetapi ia tetap memberi perbezaaan kepada cara berfikir kedua-dua jantina ini.


Memang banyak pekara yang perlu disentuh tentang perbezaaan antara lelaki dan perempuan berdasarkan struktur otak kedua jantina ini. Jika para lelaki lebih kepada system analisisnya (lebih pada otak kiri), tetapi yang nyata, perempuan berat bertindak balas berdasarkan emosinya (lebih pada otak kanan dan lebih seimbang penggunaan kedua-dua belah otak). Ini kerana kadar keluasan sistem limbik (satu struktur di dalam otak) yang lebih pada perempuan berbanding lelaki. Sistem limbik ini juga adalah tempat di mana pengaturan emosi manusia berlaku.


Kerana itu , perempuan perlu didepani dan lebih sensitif pada emosi mereka. Maka tidak hairan perempuan mudah menangis, gembira, takut, cemas, ceria dan sebagainya sebahagian dari refleksi dari dalam diri mereka kerana tindakbalas neurotransmit yang berlaku di dalam otak mereka. Malah kemurungan juga lebih banyak berlaku pada perempuan kesan dari kecenderungan dan cara otak mereka bekerja yang lebih kepada emosi. Kerana itu juga para wanita menjadi ibu iaitu menjaga dan membesarkan anak-anak berbanding lelaki. Kesan dari pengaruh emosi yang kuat bagi perempuan.


Bila berdepan dengan perempuan, gunakan kelebihan mereka supaya mudah bagi lelaki dapat berinteriksi dengan perempuan. Puji dan beri perhatian pada mereka kerana emosi mereka mudah berubah jika kena pada tempatnya.