Wednesday, April 29, 2009

Yakinlah dengan sebenar-benarnya~

“Aku masuk syurga tak?”

Lagi soalan dari seorang ahli ibadat pada nabi Musa, nampaknya manusia zaman tu takde nak tanya soalan yang pelik pelik macam aetis zaman sekarang… Tanya pasal perisai kebal dan pedang tajam misalnya.. hampeh kan?

Jawapan:-

Di sini juga, Allah menjawab soalan dengan soalan..

Tanya Nabi Musa kepada lelaki itu, Boleh tak Allah masukkan dunia ke dalam lubang jarum tanpa Allah membesarkan lubang jarum, dan tanpa Allah mengecilkan dunia…

Jawab lelaki itu, “Tak Boleh, jika Allah nak memasukkan dunia ke dalam lubang jarum maka Allah perlu membesarkan lubang jarum, atau Allah mengecilkan dunia…, baru boleh (logic)

Lalu nabi Musa bagitahu, nama kamu tiada dalam senarai ahli shurga oh! Alangkah terkejutnya lelaki itu, lantas terus buruk sangka pada Allah, dan terus mengubah hidupnya dari menjadi orang beriman kepada ahli maksiat, dan dalam perjalanan takdir, lelaki itu mati dalam keadaan buat maksiat, dan matilah ia masuk neraka

Moral: Orang yang salah yakinnya dengan Allah, atau salah sangkaannya dengan Allah, dan sering mempertikaikan kekuasaan Allah, kerana bagi mereka semuanya kena logic, mereka tak boleh terima Allah itu satu, tidak beranak dan tidak diperanakkan, mereka tak boleh terima jika Allah itu Maha kuasa, boleh buat apa sahaja, tak boleh terima kenyataan bahawa Allah boleh memasukkan dunia ke dalam lubang jarum tanpa Allah membesarkan lubang jarum, dan tanpa Allah mengecilkan dunia, mereka nak kenyatan yang logic seperti: jika Allah nak memasukkan dunia ke dalam lubang jarum maka Allah perlu membesarkan lubang jarum, atau Allah mengecilkan dunia…, baru boleh (logic)

Sebab tu akhirnya mereka buat keputusan untuk tidak bertuhan, mereka rasa dunia ni terjadi dengan sendiri, semua nya nak fikir logic, maka tertutuplah pintu hati, dan matilah ia macam mati semua manusia, tapi sebab dia salah sangka dengan Allah, maka matilah dia masuk neraka buat selama-lamanya.. Ya Allah, selamatkan kami dari dosa syirik..


“Aku duduk neraka tingkat berapa?”


Tanya seorang samseng kepada Nabi Musa, Wah!, soalan macam nipun ada, jahat betul mamat ni, boleh pulak Tanya soalan macam gitu?

Di sini Allah memjawab soalan dengan soalan..

Tanya Nabi Musa kepada lelaki itu, Bagaimana caranya jika Allah mahu masukkan dunia ke dalam lubang jarum..

Jawab lelaki itu, Allah boleh memasukkan dunia ke dalam lubang jarum tanpa Allah membesarkan lubang jarum, dan tanpa Allah mengecilkan dunia…

Lalu nabi Musa bagitahu, nama kau tiada dalam senarai ahli neraka, oh! Alangkah terkejutnya lelaki itu, lantas terus terpegun dengan Rahmat Allah, dan terus mengubah hidupnya menjadi orang yang benar benar beriman, dan dalam perjalanan takdir, lelaki itu terus menjadi pengikut Nabi Musa dan mati dalam keadaan beriman..

Moral: Orang yang betul yakinnya dengan Allah, betul sangkaanya dengan Allah, dan tidak pernah mempertikaikan kekuasaan Allah, maka insyAllah, jalan taubat akan terbuka untuknya…, jadi, sejauh mana yakin kita pada Allah hari ini? Tepuk dada tanyalah iman..

No comments: